De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Emke Hettinga (17) uit Sint Nicolaasga is met haar nichtje Elbrich Bijlsma geïnterviewd op de leubank bij de Oudesluisbrug oftewel de Blokjesbrug in Lemmer. Het Friesch Dagblad trekt deze zomer langs tal van plekken waar op bankjes van alles wordt bepraat. In deel twee van de serie treft de verslaggever de beide nichtjes, die met een temperatuur van 28 graden over alles en nog wat praten.

Weinig mensen gaan zitten, totdat de beide Friese nichtjes ,,even moeten bekomen. Net een ‘broadsje bras’ gehad. ,,Fan ’e brassery”, verduidelijkt Elbrich. ,,Mei hin en slaad en sa.” En nu moeten ze toch wachten voor de brug. Elbrich komt uit Lemmer. Ze studeert verpleegkunde in Groningen. Emke komt uit Doniaga en leert voor onderwijsassistente in Sneek.

Waar gaan ze naartoe? Naar het Zuiderzeestrand natuurlijk. ,,Miskien efkes swimme, wy ha de bikiny’s mei, ik hoopje dat ik wat brún wurd”, verklapt Emke het doel van de expeditie. En als dat niet helemaal lukt, wat zou het, zondag vliegt ze met haar ouders en een vriendin naar Kos. ,,Sin yn!”

OP de leugenbank willen ze geen leugens vertellen, dat mag niet. Een sterk stuk dan? De een schiet, de ander smasht. Elbrich voetbalt bij CVVO in Lemmer en Emke volleybalt bij SNVV in Sint Nicolaasga. Allebei hebben ze als tweede naam Baukje, van een ,,hiel leave!” beppe. Met elkaar optrekken doen de nichtjes ,,fan memmekant” al lang. Al jaren gaan ze samen op skivakantie naar Oostenrijk. ,,Ik bin wat behindiger”, zeg Elbrich. ,,Sy nimt mear risiko. Se tinkt net nei. Wol inkeld mar foarút. Mar wy ha in soad lol mei ús beiden!”

Het hele verhaal is te lezen op deze link.

Illustratie: uit het Friesch Dagblad

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?