De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Het skûtsje Twee Gebroeders van Langweer is zaterdag eerste geworden op zijn eigen jubileumstrijd op de Langweerder Wielen. De Sneeker Pan en Earnewâld eindigden respectievelijk als tweede en derde. In een bijna letterlijk stormachtige strijd liet schipper Johannes Meeter alle dertien SKS-skûtsjes achter zich. Vlak na de formidabele finish sloegen de skûtsjes van Heerenveen en Leeuwarden om. De vlagerige wind nam toe tot een kracht vijf Beaufort, met uitschieters naar zes.

150613 Langwar skutsje op een oor 500,,Mei it skip hiene wy dit jier noch gjin meter syld'', vertelt een enthousiaste Albert van der Helm van de vijftigjarige Stichting Skûtsjes Doniawerstal, die met de zeilwedstrijd de officiële jubileumactiviteiten afsloot. De bemanning zeilde jarenlang met het skûtsje Ut 'e Striid, renoveerde afgelopen winter de Twee Gebroeders en presenteerde de opgeknapte platbodem vrijdag aan de donateurs. Het schip is op de werf compleet kaalgemaakt, de roef is opnieuw getimmerd, mast, giek en tuig zijn vernieuwd. ,,Foarich jier sylde Johannes Meeter foar it earst, mar do moast rekkenje dat wy mei dizze oerwinning in gat yn'e loft springe'', reageert Van der Helm enthousiast.

De Meet and Greet voor de vierhonderd donateurs vrijdag trok vanwege de tropische warmte relatief weinig mensen. Een kleine zeventig belangstellenden kwam naar de varende theatervoorstelling Skippersbitter, die in het schip de Bald'rin de dorpshaven werd opgevoerd.

 

De uitslag:

1. Langwar
2. Snits
3. Earnewâld
4. De Jouwer
5. Akkrum
6. Halve Maen Drachten
7. Waldsein
8, Súdwesthoeke
9. De Lemmer
10. Grou
11. Huzum
12. Drachten
14. Ljouwert en It Hearrenfean (omslein)

150613 Langwar skutsje met Woudsend 500

 

 

 

 

 

 

 

 

150613 Langwar skutsje met Sneek en Earnewald 500

Foto's De Zakenman

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?