De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

150724 Langweer Skutsje zeil kleinNa de wedstrijd van woensdagmiddag kunnen de kaarten er weer volledig anders uit zien, maar feit is wel dat Langweer momenteel een fantastisch kampioenschap zeilt. Los van de dertien punten op het eigen thuiswater, is de Swan iedere keer in de top te vinden. Met de het tweeluik bij Lemmer en het slotstuk op de Snitsermar voor de boeg rijst de vraag 'Kan Langweer kampioen worden?'. Oude tijden herleven.

De laatste jaren zijn er veel veranderingen geweest. Niet alleen als het gaat om kleine aanpassingen aan het tuig. De laatste jaren is er voor 'skûtsje-begrippen' ongewoon vaak van schipper gewisseld. Een turbulente periode. Met Johannes Meeter aan het helmhout hoopte de Stichting Skûtsjes Doniawerstel vorig jaar in rustiger vaarwater te komen. De inwoner van Lemmer deed ruimschoots ervaring op bij de skûtsjes van Leeuwarden, Huizum en Bolsward. In 2008 werd hij schipper op het Lemster skûtsje. Een kampioenschap kwam er dan wel niet, toch werd de L meer dan een subtopper. Overigens is Johannes Meeter niet de eerste Meeter die aan het helmhout van het Langwarder skûtsje heeft gestaat. Pake Lodewijk voer van 1965 tot 1968 met de Swan in het zeil. 

Voor Stichting Skûtsjes Doniawerstal was een Meeter aan het helmhout niet het enige besluit waarmee oude tijden enigszins herleven. Er werd afscheid genomen van de Ut'e Striid. Het skûtsje van Jacob Huisman was het neusje van de zalm in de IFKS. De uitzonderlijke prestaties in die competitie bleken echter geen garantie voor succes in de SKS. Dit jaar werd besloten om de Twee Gebroeders weer van stal te halen. Het skûtsje, dat in 1915 is gebouwd en in de volksmond 'de griene' wordt genoemd, werd grondig gerestaureerd en gerenoveerd. Aan het besluit lagen diverse onderzoeken ten grondslag. Volgens de stichting bleek dat dit skûtsje het beste rendeert binnen de huidige zeilformule van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen. De Ut'e Striid werd weer terugverkocht aan Jacob Huisman. In het verleden behaalde Langweer met 'de griene' grootse resultaten. Zo haalde schipper Ulbe Zwaga in de beginjaren viermaal het kampioenschap binnen. En ook in 2015 was er succes. Al bij de openingswedstrijd in Grou behaalde Johannes Meeter met een derde plaats meteen een bijzonder goed resultaat, terwijl Langweer de laatste jaren slechts bij uitzondering in de top te vinden was.

150724 Langweer Skutsje in vlootDe goede positie van Langweer in het klassement komt in een bijzonder jaar. Stichting Skûtsjes Doniawerstal viert namelijk haar vijftigste verjaardag. En laat het nu ook precies 35 jaar geleden zijn dat voor de laatste keer het kampioenschap voor de Swan werd behaald. Lammert Ulbesz Zwaga hees in 1980 de vlag in top. Bovendien is het de laatste tien seizoenen geen enkele schipper uit de familie Meeter gelukt om kampioen te worden. In 2004 won Eldert Meeter namens Bolsward voor het laatst het klassement.

De cijfers mogen wellicht gunstig zijn voor Langweer, over een kampioenschap wordt niet gesproken, alleen maar gedroomd. Immers, de prestatie die Johannes Meeter en zijn bemanning momenteel levert is al uniek. Bovendien kunnen de dertien punten op het thuiswater Langweer nog op gaan breken. Geeft de ervaring van Douwe Visser met het Grouster skûtsje dan toch de doorslag? Of wordt het Joure met schipper Dirk Jan Reijenga? De Oeral Thús heeft nog geen slechte wedstrijd gehad en heeft het grote voordeel dat een eventuele offday nog kan worden weggestreept. 

Wij houden de duimen gekruist en hopen stiekem dat oude tijden voor Langweer gaan herleven.

(Foto's: De Zakenman)

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?