230211 voetbal Renado LeeuwardenHet eerste team van voetbalvereniging Renado uit Sint Nyk had zondagmiddag 12 februari 2023 zijn thuiswedstrijd tegen Friesland 1. De gasten kwamen feller uit de startblokken dan Renado en dat leverde in de derde minuut hun eerste schotkans op. Dit schot werd nog knap gered, maar uit de daaruit volgende corner werd gescoord. Daarmee leek te toon gezet, maar Leeuwarden rekende buiten de waard.

De voorhoedemannen uit de Friese hoofdstad kregen bij hun eerste doelpunt net iets te veel vrijheid en konden daardoor vrijwel ongehinderd inkoppen. Daarna ontspon zich een wat slappe eerste helft. Het voetbal was van beide kanten rommelig. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat de Friesland-mannen elkaar in deze fase van de wedstrijd net wat beter vonden dan de Renado-mannen.

Slap en rommelig bleef het. Totdat Renado vlak voor rust een penalty kreeg. Frits de Jong schoot beheerst de 1 – 1 binnen. Na rust eenzelfde beeld als de eerste minuten van de eerste helft. Al na een minuut of twee kreeg Friesland een corner en ook deze wisten ze tegen de touwen te werken. Renado keek dus wederom tegen een achterstand aan. Nog geen kwartier later voerde Friesland een snelle counter uit, waarbij de Renado-mannen niet of nauwelijks ingrepen. De 1 – 3 was daarmee een feit.

Na het derde doelpunt werd de beleving van de Sint Nykster mannen wat sterker. Ze cobineerden iets beter en het geloof in eigen kunnen steeg. Na een vloeiende aanval werd een der spitsen van Renado binnen de zestien gevloerd. Frits de Jong benutte ook deze, terecht gegeven, penalty: 2 – 3. Vrijwel direct daarna reageerde Friesland veel adequater op een door onze keeper losgelaten bal, en zij legden dientengevolge de 2 – 4 in het netje.

Vanaf dat moment herpakte Renado zich. Ze probeerden steeds meer richting vijandelijk doel te gaan. In de 89e minuut leidde dat, na een prachtige aanval, tot een prima goal van Ben: 3 – 4. In de 90e minuut volgde een vrije trap voor Renado, op zo’n twintig meter voor het Leeuwarder doel. Deze vrije trap werd vervolgens ook door Renado “binnen gewerkt”, waardoor de 4 – 4 op het scorebord kwam.

De punten werden deze zondag dus gedeeld. Laat onverlet dat de Renado-mannen, wat mij betreft, het veld wel wat vaker mogen betreden met een air van “hier valt niks te halen” of van “wij halen hier de punten effe op”.

Tekst: Peter de Lange