De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

DSN Sloeproeien HFDZaterdag 30 september vond de dertiendee editie plaats van Sloeproeien Langweer. Wat in 2011 begon met 23 inschrijvingen, is uitgegroeid tot een groot sloeproei evenement. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Vereniging Sloeproeien Langweer, een onderdeel van de Koninklijke Watersport Vereniging Langweer.

De wedstrijd in Langweer heeft anders dan bij sommige andere verenigingen geen maximaal aantal deelnemers. De organisatie hoopt dan in de toekomst ook nog een keer boven de 100 deelnemers te komen. Er waren deze editie 71 inschrijvingen uit het hele land, met nominaties voor de 1e, en 2e klasse dames en heren. Er gingen 67 sloepen van start. De genomineerde klassen roeien mee voor het Nederlands Kampioenschap.

Er werd geroeid in 4 klassen, de Vrije klasse, de hoofdklasse, de 1e en 2e klasse van zowel dames als heren. Wanneer ook de hoofdklassen dames en heren waren genomineerd, dan hadden we waarschijnlijk om en nabij de 90 inschrijvingen gehad. Ondanks dat er geen nominatie was voor de hoofdklasse dames en heren, waren er wel 6 inschrijvingen in de hoofdklasse, 3 dames en 3 heren.

DSN Sloeproeien1

Ook deed de Lytse Bear mee van de Skarrefammen, de roeisloep uit Langweer, die uitkomen in de dames Hoofdklasse. Uiteraard deden ook de Grutte Bear en de Stielen Bear mee, beide uit Joure. Ondanks de Jouster Merke waren zij net als andere jaren present. Voor de sloepen uit Joure is de Langweerder sloepenrace eigenlijk ook een thuiswedstrijd op eigen water.

Om 12.00 uur werd er gestart in tweetallen. Eerst de dames en daarna de heren. Het was heerlijk roeiweer, en om 14.15 waren alle sloepen weer binnen. Het blijft een prachtig gezicht al die sloepen op het water. Na de wedstrijd werden alle sloepen weer gekraand in de oude haven en in de verenigingshaven, waarna het wachten was op de uitslagen onder het genot van een hapje en een drankje in de Verenigingshaven van de KWV Langweer. Het gehele evenement liep soepel door de meer dan 50 vrijwilligers van de KWVL, zonder deze vrijwilligers, uit diverse plaatsen uit de gemeente de Fryske Marren, is een dergelijk evenement niet te organiseren. De volgende editie van Sloeproeien Langweer is op zaterdag 28 september 2024.

Zowel de Lytse Bear als de Grutte Bear werden eerste in hun klasse.

Namens de organisatie een dank aan alle deelnemers en de vrijwilligers voor een fantastische dag.

De volledige uitslag is te zien op Sloeproeien Langweer.

Foto's: Menno Dijkstra

DSN Sloeproeien2DSN Sloeproeien3DSN Sloeproeien4DSN Sloeproeien5DSN Sloeproeien6DSN Sloeproeien7

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?