De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Grasbaancoureur Harriët Zwiers uit Sint Nicolaasga is op de vierde plek in de hoogste mannenklasse van het Nederlands Kampioenschap Motorcross Shorttrack 250cc geëindigd. De prestaties in het seizoen 2024 waren wisselend. Na een uiterst spannende finale pakte ze zaterdag 17 augustus 2024 de eerste plek in Eenrum. Op andere banen gaat het soms moeizaam. De laatste wedstrijden komen er aan. In de laatste wedstrijd op zaterdag 31 augustus 2024 in het Groningse Uithuizen eindigde ze als zesde. ,,Dit seizoen had er wel een derde plek in gezeten, maar ik ben al met al tevreden met dit resultaat.’’

Twee jaar geleden zou Harriët Zwiers na 25 jaar motorcrossen stoppen. Met haar partner Hessel de Ree had ze net het bandenservicebedrijf overgenomen, waar ze zelf ook werkt. ,,We hebben jonge kinderen, waren net verhuisd en moesten veel klussen. Alles met elkaar was het wat teveel.’’ Aan het einde van het seizoen in 2022 gaf ze daarom een feest voor het behaalde kampioenschap bij de Powergirls, ook als dank aan alle sponsoren.

,,Tijdens deze avond hebben de sponsoren mij een nieuwe licentie voor 2023 aangeboden. Dus ja, eigenlijk kon ik toen geen nee zeggen. Ze vroegen mij om er nog een jaar voor te gaan. Ik heb er een paar maanden over nagedacht en ben toch overstag gegaan. We hebben een nieuwe motor aangeschaft en we zijn er weer volop voor gegaan. Dit is inmiddels al weer mijn tweede seizoen.’’

Zware klei
Na negen keer Nederlands kampioen bij de Powergirls te zijn geweest, kiest de Sint Nykster coureur er nu voor om alleen in de hoogste mannenklasse voor het Nederlands Kampioenschap te rijden. ,,Ik vind het geweldig. De ene baan lukt beter dan de andere. Vooral op de zwaardere zandbanen heb ik het qua kracht moeilijker, maar de kleibanen zijn altijd mijn favoriet.’’

,,Dit seizoen heb ik wat minder geluk. In de eerste wedstrijd op een zware zandbaan eindigde ik als vierde.’’ Ronduit pech had ze in de daaropvolgende wedstrijd op een van haar favoriete zandbanen, die in Vries. ,,Daar reed ik in de finale bijna zes ronden op de tweede plek, totdat ik in de laatste bocht vlak voor de finish onderuit ging en dus als laatste eindigde.’’

Bril kapot
Op de Nutsbaan in Joure had Zwiers in de finale de bril kapot. ,,Daardoor kon ik niks meer zien en ben daar als zevende in de finale geëindigd. De vierde wedstrijd in Eenrum won ik, maar de daaropvolgende wedstrijd in Stadskanaal was heel zwaar. De baan was slecht doordat er de week ervoor ook al een wedstrijd was gereden. Ik voelde me er niet veilig en kon dus ook niet voluit racen. Het was de eerste wedstrijd dat ik niet in de finale zat. Ik ben uiteindelijk elfde geworden.’’

De zesde wedstrijd in Loppersum bood meer kansen. ,,Daar ligt een mooie, kleine kleibaan, waar ik altijd goed kan rijden. Door de vele regen werd de wedstrijd echter afgelast.’’ Op de ‘zware gatenbaan’ in Opende eindige Zwiers als zesde. De achtste wedstrijd in Aduard, de langste baan van de wedstrijden en van klei, reed Zwiers in de finale naar de eerste plek. ,,In de laatste bocht maakte ik een klein foutje, waardoor twee jongens mij nog net voorbij gingen en ik als derde over de finish kwam.’’

Powergirls
De zandbaan in Noordwolde vindt de Sint Nykster coureur vanwege de vorm van de baan in combinatie met zand erg moeilijk. Ze eindigde daar als tiende. Heel anders was het afgelopen weekend in Eenrum. Daar reed ze op de zaterdag voor een keer weer mee bij de Powergirls en won ze alles. De wedstrijd van de ST2 op de zondag won ze na een heel spannende finale.

De wedstrijd op 23 en 24 augustus in Staphorst leverde op de vrijdag een zevende plek op. ,,Op de zaterdag zat ik helaas niet in de finale en ben ik als tiende geëindigd. De baan was gaterig en zwaar en in combinatie met de snelheid vond ik het erg moeilijk en gevaarlijk rijden.’’

Foto’s: Pascalle Drijfhout