De eerste competitiewedstrijd van het eerste damesvolleybalteam van SNVV is op een verlies uitgedraaid. Met 3-0 verloor het team zaterdagavond 5 oktober 2024 thuis in de Doniahal in Snt Nyk van de dames van AVC '69 uit Akkrum.  De SInt Nyksters wisten dat het een sterk team is, waar met veel lef tegen gespeeld moest worden. ,,Het is beter de eerste verliezen en de rest winnen dan andersom'', concludeerden de dames van Het Wapen van Friesland SNVV DS 1, die langs de lijn gesteudn werden door de mini's van de week, Mara Bouwhuis en Sanne de Jong als mini's van de week.

De eerste set was behoorlijk wennen. Al vrij snel had Akkrum een flinke voorsprong te pakken, het liep niet soepel bij de Sint Nyksters. Er was spanning te zien op de gezichten van de dames en dit was ook terug te zien in de passes. En zonder een goede passes wordt het voor de spelverdeelster wel heel lastig om de aanvallers goed te bedienen. Er werd weinig aangevallen op volle kracht en hierdoor kreeg de tegenpartij het steeds makkelijker. De dames van SNVV werkten keihard waardoor er nog wel wat punten terug gewonnen werden, maar helaas was dit niet genoeg. De eerste set werd verloren met 17-25.

De tweede set startte coach Klaas Veenma met dezelfde 6. Nieuwe ronde nieuwe kansen. De kop was eraf en de opdracht was vrijuit spelen en vooral met druk en lef. De dames van Sint Nyk deden hun uiterste best. Er werden mooie reddingen gedaan en ook zaten er mooie aanvallen tussen. Ook aan de servicedruk lag het niet, dat liep goed. Maar met name de passes liep niet vlekkeloos. Ondanks dat er afgelopen weken veel op getraind is, blijft dat een heikel punt. De tweede set verloren de Sint Nyskters met 18-25.

Op voorsprong
De derde set begon Klaas Veenma met een andere opstelling. Duidelijk was dat er met meer druk gespeeld moest worden. Klaas Veenma gaf de dames mee om slimmer te spelen en de makkelijkste oplossing te zoeken. De derde set begon dan ook goed. Er was wat meer rust in de passes waardoor de spelverdeelster ook meer kon variëren tussen de aanvallers. De dames van Sint Nyk kwamen op een voorsprong en het was nu de taak om dit vol te houden.

Halverwege de set wist AVC'69 weer wat dichterbij te komen door onnodige fouten aan de kant van de Sint Nyksters. Maar gelukkig wisten de dames van Sint Nyk de draad weer op te pakken en kwamen ze op een setpoint te staan. De spanning was dan ook te voelen in de Doniahal toen de teller boven de 20 kwam. Helaas wisten de Sint Nyksters niet het laatste winnende punt binnen te slepen en ging AVC´69 er alsnog met de winst vandoor.  De derde set werd verloren met 25-27.

Nu de laatste en vierde set. Zouden de dames van Sint Nyk toch nog een puntje thuis laten? De opstelling werd iets veranderd en met volle moed werd de vierde set gestart. Helaas lukte het de dames niet om het niveau van de derde set te halen. Er zaten mooie punten bij maar er werden ook nog te veel slordige fouten gemaakt. AVC'69 was dit keer te sterk voor de Sint Nyksters en werd ook deze set verloren met 17-25.

• Vrijdag 11 oktober 2024 speelt Het Wapen van Friesland SNVV DS 1 tegen Stânfries DS om 19.30 in Sporthal De Utherne. in IJlst.

Archieffoto: Byldbrêge/Menno Dijkstra