SINT NICOLAASGA – Huize Boschoord in Sint Nicolaasga ondergaat momenteel een flinke renovatie. Het statige rijksmonument uit 1880 wordt omgebouwd tot een Bed&Breakfast met acht gastenverblijven. Authenticiteit en karakteristieke elementen in het interieur blijven behouden, verzekeren jonkheer Tjalling en zijn vrouw Anneke van Eysinga.
,,Net allinnich de bûtenkant mar ek de ynrjochting, de lambrisearing sa as dat sa moai hjit, is monumentaal”, vertelt Tjalling van Eysinga, terwijl hij tussen de potten verf en de steigers een rondleiding geeft door de historische kamers. De Fries-adelijke villa, zoals de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Boschoord omschrijft, wordt momenteel grondig verbouwd. De vaklieden moderniseren het pand, maar koesteren tegelijk de historische details. Zo zijn ook de uitzonderlijke interieurelementen monumentaal en dus ‘van nationale betekenis’. Het gaat onder andere om de schouw van de hand van Anthonie Coulon en het haardstuk van Thérèse Schwartze.
De gang in het midden van het pand is momenteel alleen met planken toegankelijk. Daaronder liggen de nieuwe verwarmingselementen. ,,Modern dus. Aan comfort zal het onze toekomstige gasten niet ontbreken”, benadrukt Anneke van Eysinga, ,,En de badkamers, ofwel de natte cellen die in iedere kamer komen, zijn ook hypermodern.” De gasten slapen zowel op de eerste etage als in de kelder, oftewel het souterrain waar in het verleden het dienend personeel van de adellijke bewoners verbleef. ,,Us gasten sliepe aanst op it plak wêr yn it ferline de keuken siet. Bepaalde elementen litte we ek bewust sitte. Bygelyks de âlde kastenwand en de antike wytsjes”, vertelt Van Eysinga.
,,Yn it ferline rûn it hjir krekt sa as yn de bekinde Ingelske searje Upstairs, Downstairs”, vertelt de jonkheer. Het personeel leefde vooral beneden en had haar eigen ruimtes. Ook was er een speciale ingang voor de werknemers. Die wordt voor de b&b in oude luister hersteld, maar dan wel met glazen deuren.”
De bovenste etage herbergt de chique balkonkamers. ,,Hier sliep de familie”, stipt Anneke van Eysinga aan. Ook zijn er ruimtes die zich het beste laten omschrijven als zolderkamers. Mogelijk heeft daar ook nog intern personeel geslapen. ,,Alle kamers krijgen comfortabele hotelbedden. Allemaal luxe, maar wel met de sfeer van weleer.” In de grote ruimtes op de begane grond kunnen de gasten straks in een speciale ‘zitkamer’ bij het knisperend haardvuur zitten. Ook is er een eetgelegenheid en een ‘eenvoudige’ keuken. Personeel van het Van der Valk Hotel in Sneek zullen de rollen van gastheren of –dames op zich nemen.
Het statige Boschoord krijgt met de b&b na jarenlange leegstand weer een invulling. ,,Wy wenje yn de buorkery hjir njonken, mar Boschoord is fan my. Al tiden ha we tocht oer in ynfulling, sadat der wer rindemint út komt. Yn earste ynstansje wie it plan om hjir wat mei soarch te dwaan. By de gemeente ha we ek in fergunning krigen om oan de efterkant út te wreidzjen.” Voor de inpassing van de uitbouw moest er wel een landschapsplan komen. Alhoewel de uitbreiding er niet is gekomen, is het landgoed wel degelijk onder handen genomen, legt Van Eysinga uit. ,,Us man mei twa gouden rjochterhannen Dirk Qualm had de druve- en blommenkas oernaam. Hij fersoarget ek de beamgaard oan de oerkant fan de dyk, wêr kommend jier frucht fan ôfkomt.”
Volgend jaar moeten de eerste gasten in Boschoord worden verwelkomd. Doelgroep zijn met name families en bedrijven die meerdere kamers huren, legt Anneke van Eysinga uit. ,,Onze gasten zullen het gevoel hebben dat ze een stap terugdoen in de tijd, maar ondertussen ontbreekt het hen aan niets.”
(Foto's: De Zakenman)