De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Een feestje anderhalf jaar na de verhuizing vanuit Scharsterbrug is voor TN Slopen en Saneren de reden geweest om flink uit te pakken op Demolition Day. Overdag zijn er tal van activiteiten, die met slopen en saneren hebben te maken. ‘s Avonds is er feest voor genodigden in de loods op eigen terrein.

Vooral voor de jongeren is er veel te beleven op het terrein aan de Vegelinsweg in Joure, waar zaterdag 21 september 2024 het complete machinepark staat opgesteld. Niet alleen grote kranen, maar bijvoorbeeld ook een asbest-tent en een 3 tons midi-kraan, waar de jongste jeugd onder begeleiding een bult zand mag verplaatsen. ,,It moat foar de bern in leuke dei wurde’’, vertelt eigenaar Tjitte Noppert enthousiast.

Een van de vliegtuigjes van de praalwagen van KPJ Sint Nyk uit de Allegorische Optocht is één van de blikvangers op de Demolition Day. Een verreiker laat de vliegmachine zo’n vijftien meter boven het terrein van TN Slopen en Saneren zweven. ,,We ha dat fleantúchje fan de KPJ kocht om de dei wat op te fleuren’’.

Tijdens Demolition Day zijn er verschillende demonstraties met het materieel, dat op het terrein staat opgesteld. Het hele machinepark is vanaf de locaties, waar momenteel wordt gewerkt, naar huis gehaald om aan de bezoekers te laten zien, vertelt Noppert. Als voorbeeld noemt hij een grote rupskraan met een 20 tons staalschaar, die zaterdag op gezette tijden laat zien hoe dikke staalbalken zonder moeite kunnen worden geknipt. Elders op het terrein ligt een vijf ton zwaardere staalschaar, die nog omgebouwd moet worden om op een andere kraan te laten werken.

Asbesttent
Bezoekers krijgen zaterdag de gelegenheid om van dichtbij te bekijken hoe het saneren van asbest in zijn werk gaat. Medewerkers laten zien hoe ze in beschermende kleding en met luchtmaskers voor als “maanmannetjes” aan de slag gaan. Ide demonstratie vindt plaats in en rond een speciale asbesttent met onderdruk, die voorkomt dat lucht met asbestvezels naar buiten vliegt.

De 35 medewerkers van TN Slopen en Saneren, die tijdens Demolition Day ook aanwezig zijn, werken door de week op de meest uiteenlopende plekken in Noord-Nederland, de kop van Noord-Holland en soms ook wel verder weg in Nederland. Een van de meest recente en grootste klussen is de sloop van 10.000 vierkante meter aan koelhuis bij De Groene Agri in Rutten, die op 2 januari 2024 afbrandde. Voor een woningbouwvereniging in Groningen worden momenteel veertig huurwoningen uit de jaren zestig en zeventig gesloopt. Hetzelfde geldt voor de Adelbertuskerk in Egmond Binnen, waar straks 55 betaalbare huurwoningen komen.

Hergebruik
Waar voorheen een groot deel van het sloopmateriaal op het stort belandde, wordt vandaag de dag tegen de honderd procent opnieuw gebruikt. Tjitte Noppert: ,,We besykje altiten dy hûndert persint te heljen, mar dat slagget net altiten. Alles wat ús troch hannen komt, besykje we sa heechweardich mooglik wer yn de merk te setten.’’ Hij noemt een voorbeeld van een raamkozijn, dat in zijn geheel doorverkocht kan worden. Als dat niet lukt, dan kunnen de balken eventueel worden gebruikt en anders wordt het hout versnipperd, zodat er weer nieuw hout van kan worden gemaakt. Vrijwel alle betonpuin uit de sloop wordt als grintvervanger in nieuw beton gebruikt.

Demolition Day
Brancheorganisatie VERAS organiseert inmiddels de vierde editie van Demolition Day. Tijdens de open dag van de sloopsector openen sloopbedrijven uit heel Nederland de deuren.

  • Demolition Day
  • Zaterdag 21 september van 10:00 – 16:00
  • Vegelinsgweg 5c in Joure

Foto's: TN Slopen en Saneren

240921 Joure DemolitionDay vrachtauto c TNSlopenenSaneren

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?