De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

De nieuwe bus van Qbuzz, links de museumbus uit 1958 – met Leylandmotor, een miljoen kilometers op de teller en gebouwd door Werkspoor.

Het Nationaal Openbaar Vervoer Museum in Ouwsterhaule was vrijdag 27 september 2024 het middelpunt van de presentatie van de nieuwe bussen, die de komende tien jaar in Fryslân gaan rijden. Vervoermaatschappij Qbuzz heeft 162 bussen van fabrikant IVECO ingekocht, die vanaf 15 december de plek van de Arriva-bussen overnemen. Weliswaar loopt er nog een hoger beroep van de Heerenveense vervoermaatschappij, maar de verwachting is dat Qbuzz de Friese busconcessie over.

Een van de nieuwe bussen reed tijdens officiële presentatie vanaf het museumterrein in Ouwsterhaule een rondje met genodigden. Een van hen was de Friese gedeputeerde Matthijs de Vries. De bussen hebben de kleuren van de vernieuwde huisstijl van de provincie Fryslân: geel met donkerblauw. Vanaf 15 december 2024 start de nieuwe busconcessie. Vanaf dat moment zet Qbuzz deze nieuwe bussen in.

De bussen zijn toegankelijk voor mindervalide reizigers door een gelijkvloerse in- en/of uitstap, mindervalide plaatsen en kleurcontrasten op stopknoppen en opstapjes voor slechtziende reizigers. Naast deze stad- en streekbussen komen er nog nieuwe Qliners. Voor de chauffeurs bieden de nieuwe bussen werkcomfort . Er is bijvoorbeeld een eigen temperatuur- en luchtstroomregeling en ook de chauffeursstoel is voorzien van koeling en verwarming. Camera's met groothoeklenzen vervangen de buitenspiegels. Hiermee hebben chauffeurs ook 's nachts goed zicht en zijn dode hoeken goed zichtbaar.

De afgelopen tien jaar verzorgde Arriva het busvervoer in Fryslân. Qbuzz verzorgt het openbaar vervoer op dit moment in Groningen-Drenthe, Utrecht (onder merknaam U-OV) en Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem.

Foto: Qbuzz

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?