SINT NICOLAASGA – De gesprekken over participatie van Sint Nicolaasga in het zonnepark zijn afgerond, daarmee is de komst van een zonnepark waarmee duurzame energie voor zo’n 3.500 huishoudens zal worden opgewekt weer een stapje dichterbij gekomen. De afgelopen periode is door Solarfields en de werkgroep hard gewerkt om de meerwaarde voor de omgeving van Sint Nicolaasga vorm te geven.
Om vanuit het dorp mee te denken over de realisatie van het zonnepark, is een werkgroep samengesteld. Jan Veenstra, Jacob Haverkamp, Rein de Wolff en Dylan de Jong vertegenwoordigen Plaatselijk Belang Sint Nyk en Ondernemersvereniging Sint Nyk (OVS). Ook de plaatselijke energie coöperatie Doniawerstal-energie heeft inspraak. Zo is ook de omgeving vertegenwoordigd, en zijn er duidelijke afspraken gemaakt waardoor de omgeving meeprofiteert van het zonnepark.
Lokaal meeprofiteren
In het landelijke klimaatakkoord is afgesproken dat bij de ontwikkeling van een zonnepark het een belangrijk streven is om de lokale omgeving, de Mienskip, mee te laten profiteren. Hierbij kan worden gedacht aan het delen van het eigendom of het storten van een bijdrage aan een omgevingsfonds. Daarnaast komen er bij de bouw en het onderhoud van een zonnepark allerlei werkzaamheden aan bod waarmee lokale werkgelegenheid kan worden gecreëerd. Solarfields ondersteund deze uitgangspunten en wensen.
Lokaal eigendom
In de afgelopen maanden is lokaal eigendom uitvoerig onderzocht met Solarfields. In de gesprekken zijn verschillende varianten van eigendom besproken, zoals een volledig eigenaarschap door de werkgroep. Ook is de mogelijkheid voor een gedeeld eigendom besproken. Na intern beraad
heeft de werkgroep, mede gegeven de risico’s die samenhangen met het eigenaarschap van het zonnepark, besloten om niet als aandeelhouder toe te treden tot het zonnepark.
Gebiedsfonds
In goed overleg zijn vervolgens de mogelijkheden voor een omgevingsfonds verkend. Het voordeel van een omgevingsfonds is dat de omgeving inspraak houdt in het zonnepark en financieel kan meeprofiteren. Maar dan zónder de financiële risico’s die bij eigenaarschap zouden horen. Het omgevingsfonds ontvangt jaarlijks een gedeelte van het rendement van het zonnepark. Daarmee kunnen sociale en duurzame initiatieven in en voor de omgeving worden ondersteund. Inmiddels hebben de werkgroep en Solarfields naar tevredenheid van beide partijen afspraken gemaakt over de voorwaarden van een omgevingsfonds voor Sint Nicolaasga en omstreken. Deze afspraken zijn door Plaatselijk Belang Sint Nyk en Ondernemersvereniging Sint Nyk positief ontvangen. Vanaf de bouw van het zonnepark wordt voor de komende dertig jaar een bedrag gestort in het omgevingsfonds. Dit fonds zal worden beheerd door een nog op te richten lokale stichting en vanuit deze nieuwe stichting zal een investeringsbeleid worden opgesteld. Zo komt het geld uit het omgevingsfonds bij de Mienskip terecht.
Stroom
Er is de wens uitgesproken om de opgewekte elektriciteit uit het zonnepark lokaal af te nemen. De werkgroep en Solarfields onderzoeken in de komende periode de mogelijkheden om dit te realiseren. Hiervoor moeten bijvoorbeeld gesprekken worden gevoerd met energieleveranciers. De omgeving
wordt hierover geïnformeerd zodra er meer bekend is. Daarnaast wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om, bijvoorbeeld door het plaat sen van zonnepanelen op daken, het bedrijventerrein Sint Nicolaasga ver der te verduurzamen. De komende maanden worden hierover gesprekken gevoerd met geïnteresseerde ondernemers.
Het vervolg
De afspraken tussen de werkgroep en Solarfields worden in de komende weken contractueel afgerond. Het door lopen participatieproces met de omgeving zal daarna door de voorzitters van Plaatselijk Belang Sint Nyk en Ondernemersvereniging Sint Nyk worden bekrachtigd. Vanaf dat moment zal de vergunning voor het zonnepark door Solarfields worden aangevraagd
bij Gemeente De Fryske Marren. Reacties op dit artikel kunnen naar zon
Lees ook: Zonnepark ‘grutte kâns omjouwing’
(Foto: archief De Zakenman)