De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Met een bijeenkomst in de Dorpskerk van Langweer start ook de Open Monumentendag in de gemeente De Fryske Marren. Belangstellenden kunnen zaterdag 14 september2024 een twintigtal monumenten in de gemeente bekijken. Daarbij zijn de kerk met net gerestaureerde toren Langweer, de Amerikaanse boerderij in Scharsterbrug en de toren van de rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga.

De officiële opening van de Open Monumentendag is een dag eerder, op vrijdagmiddag 13 september 2024. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Dorpskerk van Langweer wordt de voltooiing van de restauratie van de toren en het torenuurwerk gevierd. In een bijeenkomst vertellen verschillende mensen over de verrichte werkzaamheden, waaronder de restauratie van de klokken en het uurwerk. Het uurwerk zelf lag als oud ijzer in de hoek, maar bleek achteraf belangrijk te zijn, vertelt voorzitter Jelle Belksma van de stichting Behoud RijksMonumenten, die de bijzondere gebouwen in beheer heeft.

Tijdens de Open Monumentendag op de zaterdag verzorgt Pieter Brinksma in Langweer de rondleidingen.

Amerikaanse boerderij Scharsterbrug
De Amerikaanse boerderij aan de Scharren 38 in Scharsterbrug opent zaterdag 14 september 2024 ook de deuren. Het bijzondere bouwwerk was de eerste Amerikaanse boerderij in Friesland en wordt bewoond door melkveehouder Sido van der Werf. Kenmerkend voor de Amerikaanse boerderij zijn de hoge gevelmuren met rechtstandige hooizolder, een overkapte hooitakel aan de achtergevel (de hooideuren konden met een contragewicht op en neer), de mansardedaken, de wolvenkappen en de fraaie kajuiten, drie aan weerskanten.

Beklimmen toren Sint Nyk
Voor de derde keer dit jaar kunnen belangstellenden de toren van de rooms-katholieke kerk in Sinyt Nicolaasga beimmen. Tijdens de Open Monumentendag kunnen fitte bezoekers onder begeleiding omhoog.Meer informatie op deze link.

Foto's: Pieter Brinksma, Byldbrêge/Menno Dijkstra

Lees meer:

 

De Amerikaanse boerderij in Scharsterbrug werd in 1923 gebouwd.

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?