De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Op een speciale bijeenkomst kunnen burgers zich uitspreken over de plannen voor het winnen van gas uit een veld tussen Sint Nyk en Tjerkgaast. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei organiseert samen met het van oorsprong Canadese Vermilion op dinsdag 22 oktober 2024 een inloopbijeenkomst in Zalencentrum Sint Nyk. Er is geen plenaire presentatie, maar bezoekers kunnen individueel met vertegenwoordigers van het ministerie en het gaswinbedrijf praten.

Gemeente De Fryske Marren is vierkant tegen de plannen. Wethouder Remboud van Iddekinge van gemeente De Fryske Marren en zijn collega  Henk de Boer van Súdwest-Fryslân laten de de Leeuwarder Courant zich met hand en tand te zullen verzetten. Ze gaan desnooods door tot de Raad van State.De boorput bij de rotonde van Woudsend uit 1987 gaat wat hen betreft nooit weer open.

Alle betrokken partijen kunnen van 27 september tot en met 7 november 2024 op de plannen reageren. Vermilion heeft zijn ogen gericht op een gasveld, dat deels onder de Tsjûkemar ligt en tussen Sint Nyk en Tjerkgaast tot voorbij Woudsend loopt en ter hoogte van Koufurderrige ook nog onder het water van de Kûfûrd ligt.

Vermilion wil in het gebied maximaal drie mijnbouwlocaties inclusief toegangsweg aanleggen en daar ook exploratieboring uitvoeren. Mocht het gasveld economisch winbaar aardgas bevatten, dan worden op de betreffende locaties ook productie-installaties gebouwd. Het gas wor dan via een nog aan te leggen leidingennet op de bestaande infrastructuur van Vermilion aangesloten.

Het gaswinproject rond Sint Nyk raakt volgens het ministerie de belangen van veel partijen zoals burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen. Samen met Vermilion vindt ze het daarom belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om ideeën in te brengen en mee te denken over het project. Als voorbeeld worden de locatie-alternatieven genoemd, waarover meegedacht kan worden.

Kaartje: Vermilion, foto's: Noordoost.nl

04101253 450 Vermilion gaswinning

15091555 Vermilion leiding leggen

15110462 Vermilion onderhoud installatie

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?