De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

Een wandelexcursie op woensdagmiddag 14 augustus 2024 door het Wilhelminabos - tegenwoordig WIlhelmina-oard - bij Sint Nicolaasga met natuurkenners van natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea. Maximaal vijftien mensen kunnen meedoen. Volgens de organisatoren gaat het om een unieke locatie ,,met prachtige vogelzang’’.

Tijdens het laatste zesjarig onderzoek uit 2018 bleek dat 38 verschillende soorten vogels in het bos broeden. Onder andere de appelvink, boomklever, zwartkop, grote bonte specht en gaai zijn de vaste bewoners van het bos. Dankzij de variatie aan bomen en struiken is er een grote diversiteit aan bosvogels. In de loop van de vierhonderd jaar van zijn bestaan is in het aangelegde bos een grote variatie aan bomen en struiken gegroeid, die een grote diversiteit aan vogels aantrokken, aldus It Fryske Gea.

Aan de rechte lanen en paden van het bos staan beuken, eiken en grove dennen. Jonkheer Van Beyma, destijds burgemeester van Lemsterland, liet het wandelbos in 1845 aanleggen. Voor de vroege wandelaars zijn er ook regelmatig reeën en ander wild, zoals dassen, te zien. In het bos bevindt zich een dassenburcht. It Fryske Gea werd in 1986 eigenaar van het bos, dat bij het huidige woonzorgcentrum WilhelminaOord ligt. Het karakteristieke gebouw werd in 1904 werd gebouwd als rustoord voor oververmoeide vrouwen en als sanatorium.

Aanmelden kan via deze link.

Lees ook:

Archieffoto: De Zakenman - wandeling in 2019

 

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?